De terrassen zijn weer (deels) geopend en dat betekent dat je ‘eindelijk’ weer een drankje mag gaan nuttigen buitenshuis. Deze vrijheid nodigt misschien uit om meteen (flink) wat alcohol te nuttigen. Ben je tegelijk ook (weer) actief aan het sporten? Dan willen wij je toch adviseren om op te passen met het alcoholgebruik. Ondanks dat de ‘3e helft’ een bekend fenomeen is, gaan sport en alcohol namelijk niet goed samen. Wij vertellen jou over de effecten van alcohol op je (sport)lichaam.
-
Vochtverlies is prestatieverlies
Wanneer je intensief aan het sporten bent, verlies je vocht door het zweten. Alcohol zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je (extra) vocht uit het lichaam onttrekt, waardoor je vaker moet plassen en je lichaam nog meer uitdroogt. Wist jij dat 2% vochtverlies al een negatief effect heeft op jouw sportprestatie? Daarnaast kan vochttekort ook nog eens zorgen voor spierkrampen.
-
Uitputtingsslag
Wanneer er een (sport)prestatie van je gevraagd wordt, heb je hier energie voor nodig en deze komt voornamelijk voort uit koolhydraten. Wanneer jij alcohol genuttigd hebt, gebruikt jouw lichaam deze koolhydraten niet voor energie, maar voor het afbreken van de alcohol. Hierdoor houd je weinig koolhydraten over en ben je dus eerder vermoeid.
-
Over de grens
Net als het sporten met verdoving of pijnstillers, is het af te raden om te sporten met alcohol op. Het zorgt namelijk voor het verminderen van je pijngevoel, waardoor je sneller over je grens heen kunt gaan. Dit zorgt bijv. voor overbelasting en/of een grotere kans op blessures.
-
Kans op hartritmestoornissen door alcohol
Misschien herken je het wel: je hebt een avondje goed door gedronken en je merkt dat je hart de volgende dag flink te keer gaat. Dit komt doordat alcohol zorgt voor een verwijding van je bloedvaten en je hart dus harder moet pompen om de zuurstof overal in je lichaam te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat met overmatig alcoholgebruik je spieren te weinig zuurstof krijgen en er zelfs hartritmestoornissen of spierletsel ontstaat. Dit is voor jou als sporter geen ideaal scenario.
-
Vermindering van reactievermogen
Alcohol zorgt voor een achteruitgang van je concentratie- en coördinatievermogen. Hierdoor wordt jouw reactievermogen trager en neem je vaker meer risico’s. Dit kan ervoor zorgen dat je eerder een blessure oploopt.
-
Tekort aan vitamines en mineralen
Iemand die regelmatig alcohol drinkt, eet minder en krijgt daardoor minder vitamines en mineralen binnen en dan met name vitamine B1 (thiamine). Je lichaam maakt deze vitamines en mineralen helaas niet zelf aan, dus is het belangrijk dat je eten met voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vitamine B1 zorgt ervoor dat je lichaam energie kan halen uit voeding en speelt een rol bij het aanmaken van hersencellen. Daarnaast helpt deze vitamine bij de afbraak van alcohol, mits het natuurlijk voldoende aanwezig is in je lichaam.
-
Kans op meer spierpijn
Iedereen weet dat de lever een belangrijk orgaan is in het afbraakproces van alcohol. Naast alcohol wordt ook het melkzuur wat zich vormt in je spieren tijdens het sporten, in de lever afgebroken. Omdat alcohol wordt gezien als een gifstof, kiest de lever ervoor om deze stof als eerste af te breken, waardoor het melkzuur zich ophoopt in de spieren. Dit veroorzaakt meer spierpijn dan je normaal misschien gewend bent.
Sportblessures bij FriskFysio
Uiteraard moet een drankje op z’n tijd kunnen, maar wij adviseren wel om met name voor het na het sporten, deze negatieve effecten in gedachten te houden. Mocht je nu toch onverhoopt met klachten komen te zitten, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Onze (sport)fysiotherapeuten helpen jou hier graag bij.