Hoewel het goed gaat met ons land qua aantal Corona besmettingen, wordt er nog steeds van ons verwacht dat we zoveel mogelijk thuiswerken. Merk je dat je door het vele thuiswerken last begint te krijgen van je pols, arm, nek of schouder? Dan kan dit wijzen op RSI. RSI (repetitive strain injury) is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is bij RSI belangrijk dat je tijdig aan de bel trekt, want de klachten verergeren naarmate je ermee blijft lopen. Vaak wordt RSI pas te laat opgemerkt.
Hoe ontstaat RSI?
RSI is een blessure die ontstaat door een herhaalde belasting. Eenvoudig gezegd komt het neer dat een een beweging te vaak hebt uitgevoerd. Tegenwoordig is het werken achter een computer de meest voorkomende oorzaak van RSI. Als je veel achter de computer werkt belast je vingers, polsen, armen en je schouder- en nekregio. Deze spieren gaan pijn doen en je doorbloeding wordt slechter. Vooral in je handen en vingers is een goede doorbloeding belangrijk en deze worden zwaar belast door het typen en muizen.
Wanneer spreek je van RSI?
RSI-klachten ontstaan geleidelijk en kunnen zich voordoen in je handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Als je last hebt van nekpijn kan dit ook hoofdpijn veroorzaken. Je klachten kunnen ook van het ene naar het andere lichaamsdeel verhuizen. RSI klachten worden in beginsel vaak niet als alarmerend gezien. Veel mensen kijken er niet van op dat ze soms een zere pols hebben of koude vingers. Ook zijn de pijn en vermoeidheid plaatselijk, niet echt hinderlijk en verdwijnen na de handeling. Na verloop van tijd blijft de pijn echter aanhouden en begint krachtverlies op te treden. In het laatste stadium blijft de pijn aanhouden, ook ‘s nachts.
Omdat RSI een verzamelnaam is voor veel aandoeningen, wordt er vaak ook over meer specifieke aandoeningen gesproken zoals een tenniselleboog, muisarm of carpaal tunnelsyndroom.
Wat kun je zelf doen om het te voorkomen?
Naast het typen en muizen, spelen de werkdruk en de arbeidsomstandigheden (ergonomie van de werkplek) ook een rol. RSI blijkt vooral veroorzaakt te worden door een kortdurende hoge werkbelasting, en niet zozeer na een langdurige lage werkbelasting. Tips:
- Ga recht voor je computer zitten en zorg dat je recht op scherm kunt kijken.
- Zorg dat je stoel op de goede hoogte van je bureau staat.
- Wissel regelmatig van houding. Voorkom dat je lange periodes in dezelfde houding zit. Zorg voor een ontspannen houding.
- Zorg dat er voldoende afwisseling in je werkzaamheden zit. Bij computerwerk moeten muis- en typewerkzaamheden zoveel mogelijk worden afgewisseld.
- Probeer je pols recht te houden tijdens al jouw handelingen. Beweeg of draai je pols niet naar buiten.
- Neem tussendoor voldoende pauze om je spieren te ontspannen.
- Zorg voor de juiste werkplek benodigdheden zoals: (verticale)muizen, armsteunen en ergonomische toetsenborden
RSI behandeling bij FriskFysio in Amstelveen
Zeker als de RSI klachten toenemen, is het belangrijk dat u de hulp inschakelt van onze (gespecialiseerde) fysiotherapeuten. De RSI behandeling binnen onze fysiopraktijk van RSI-klachten richt zich met name op het beïnvloeden van de oorzakelijke factoren van RSI. Dat wil zeggen dat we kijken naar alle oorzakelijke factoren die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van jouw RSI-klachten. Deze oorzakelijke factoren zorgen voor de opbouw van spanning in het klachten gebied.Het is belangrijk om te weten hoe de klachten zijn ontstaan, omdat dit erg belangrijk is om het juiste herstelproces te bepalen. Wil je een fysiotherapie afspraak maken om de behandelmogelijkheden te bespreken? Bel 085-5000333 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@friskfysio.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.