Net als dat een warming-up een essentieel onderdeel van je training of workout is, zou een cooling-down dat ook moeten zijn. Toch ziet (sport)fysiotherapeut Sander nog vaak dat dit vergeten wordt. In deze nieuwe blog lees jij meer over het belang van een goede cooling-down en welke belangrijke functies deze heeft op je lichaam.
Wat is een cooling-down?
“Eigenlijk spreekt het woord, net als bij een warming-up, al voor zichzelf. Een cooling-down zorgt ervoor dat jouw lichaam weer op temperatuur komt na een (intensieve) workout of training. Waar een warming-up je lichaam voorbereid op het leveren van een prestatie, zorgt een cooling-down ervoor dat je lichaam weer tot ‘rust’ komt.”
Wat zijn de voordelen van een cooling-down?
“Wanneer jij een intensieve workout of training hebt gehad, dan zit jouw lichaam in dit ritme. Op het moment dat je deze stopt zonder jouw lichaam hierop voor te bereiden, zal jouw lichaam hier op reageren. Zo kan het voorkomen dat wanneer je jouw workout abrupt stopt, je last krijgt van duizeligheid. Dit kan komen doordat de doorbloeding van jouw lichaam op volle toeren draait om in elke spier zuurstof te krijgen. Een cooling-down zorgt er onder andere voor dat de doorbloeding van je lichaam weer geleidelijk tot rust komt en de kans op duizeligheid verkleind wordt. Verder heeft een cooling-down nog een aantal belangrijke functies:
- Je hart en de doorbloeding van je lichaam kunnen ‘tot rust komen’.
- Snellere afvoer van melkzuur wat ontstaat tijdens het sporten. Melkzuur zorgt voor een trager herstel.
- Kans op minder spierpijn.
Wat is een correcte cooling-down?
“Je hebt een heerlijke training achter de rug, maar wat nu? Een cooling-down kan bestaan uit meerdere facetten.”
Facet 1: Uitlopen of fietsen
“Op deze manier komt jouw lichaam gematigd weer tot rust evenals je hart en bloedtoevoer. Zorg dat je dit op een rustige manier doet, anders is het een verlengstuk van je training i.p.v. een cooling-down.”
Facet 2: Rekken en Stretchen
“Met rekken en stretchen zorg je voor ‘reparatie’ van de ontstane microtrauma’s in je spieren. Deze hele kleine scheurtjes in je spierweefsel zijn ontstaan tijdens jouw training en kunnen door behulp van oefeningen herstellen.”
Facet 3: Sauna of douchen
“Het nemen van een warme douche of bezoekje aan een sauna zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden. Hierdoor verbetert de bloedsomloop waardoor het herstel bevorderd wordt. Zorg bij een bezoek aan de sauna natuurlijk voor voldoende vochtinname en wacht altijd even tussen de training en de douche zodat je lichaam eerst tot rust kan komen. “
Facet 4: Sportmassage of Foamrol
“Tevens kan een sportmassage (interne link naar sportmassage) ook helpen bij het herstel van jouw spieren. Bij een sportmassage wordt er gebruik gemaakt van diepe en langzame massage technieken. Deze vorm van masseren kan zorgen voor een verbetering van de bloedcirculatie. Dit zorgt er voor dat afvalstoffen, pijn en vocht sneller afgevoerd kunnen worden. Dit komt uiteindelijk jouw herstel ten goede.
Met behulp van een foamrol kun jij eigenlijk altijd en overal gebruikmaken van ‘zelfmassage’. Dit noem je ook wel self-myofascial release. Door het uitvoeren van verschillende oefeningen kun jij met behulp van een foamrol zorgen voor ontspanning van de spieren, een verbeterde doorbloeding, meer beweeglijkheid creëren in spieren en gewrichten en dus ook het herstel bevorderen.”
FriskFysio biedt hulp bij jouw herstel
Indien aanwezig, door praktijk in te vullen welke diensten zij bieden:
- Sportmassage
- Spierblessures
- Sportfysiotherapie
Heb jij vragen over het herstel van jouw spieren of kun je wel wat begeleiding gebruiken? Neem dan op met onze praktijk. Dit kan via 085-5000333, info@friskfysio.nl of maak gebruik van het contactformulier op de website!