Omdat we dagelijks op onze telefoon kijken of achter de computer zitten, zitten we constant met een gebogen nek. Dit gaat een lange tijd goed, maar op een gegeven moment krijg je last van je nek. Je kunt een uitstralende pijn in de arm, schouders en zelfs in de hand voelen. De arm kan gevoelloos of prikkelend aanvoelen. Soms kunnen er zelfs verlammingsverschijnselen optreden of bepaalde spieren die uitvallen. We gaan in dit artikel in op wat een nekhernia is, de behandeling hiervan, het ontstaan en verschillende factoren die een nekhernia kunnen veroorzaken.
Wat is een nekhernia?
Bij een nekhernia is er sprake van een beknelde zenuw. Deze zenuw raakt hierdoor geïrriteerd of ontstoken, wat ervoor kan zorgen dat je voortdurend pijn voelt rond het schouderblad en naar de arm toe. Omdat de zenuw minder goed signalen door kan geven is er ook vaak sprake van tintelingen, een doof gevoel en soms krachtverlies. De armpijn is vaak heviger dan de nekpijn en wordt erger als je bepaalde bewegingen maakt met je nek. Een nekhernia is vervelend, maar over het algemeen tussen de 6 en 9 maanden volledig verdwenen. De zenuw is vaak wat gezwollen en neemt daardoor meer ruimte in. Gelukkig is een operatie bijna nooit nodig, omdat de gezwollen zenuw weer slinkt tot normale grootte.
Waaraan herken je een nekhernia?
Dit verschilt per persoon. Je kan een nekhernia hebben zonder hier last van hebben. Je hebt vaak eerst nekklachten voordat je een nekhernia krijgt. De symptomen van een nekhernia zijn anders dan die van een hernia in de rug. Dit komt doordat de zenuwwortels in de nek zich vertakken naar de schouder, arm en handen. Het gevolg van een nekhernia is een uitstralende pijn in de schouders en arm, vaak zelfs tot in de hand. De arm kan anders aanvoelen dan normaal en kan prikkelend of gevoelloos aanvoelen. Het is mogelijk dat er krachtverlies optreedt in de hand of arm. Het is zelfs mogelijk dat er verlammingsverschijnselen optreden en bepaalde spieren uitvallen.
De behandeling van een nekhernia
Allereerst adviseren wij jou om rust te nemen. Doordat je rust neemt, verminder je de belasting op de nek. Daarna is het belangrijk dat je de nek op een juist manieren aanspant. Samen met jou vergroten we de beweeglijkheid van de nek en de geïrriteerde zenuw. Omdat deze zenuw al lange tijd bekneld is, zijn hiervoor specifieke oefeningen nodig om niet overgevoelig voor bewegingen te blijven. Dit zijn hele precieze, rustige en pijnvrije bewegingen met de arm en de nek.
Hoe ontstaat een nekhernia?
Er zijn verschillende activiteiten die, als je het maar vaak genoeg doet, een nekhernia kunnen veroorzaken. Deze zijn: het buigen van de nek naar voren, een slechte houding (ingezakt), activiteiten waarbij de armen voor het lichaam worden gehouden en tillen. Het draaien of zijwaarts buigen van de nek kan ook zorgen voor overbelasting. Soms kan het komen door een kleine maar hevige beweging, zoals heftig niezen. Als je je nek ineens buigt terwijl er al eerder sprake was van overbelasting, kan dit net de druppel zijn. Ook kan langdurig slapen in een verkeerde houding slechte gevolgen hebben voor je nek. Lees hier meer over een goede houding.
Deze factoren dragen bij aan het ontstaan van een nekhernia
- Slechte houding;
- Gewricht stijfheid;
- Spierzwakte;
- Eerdere nekblessures;
- Slechte hef- en tiltechniek;
- Een levensstijl waarbij men veel zit (passief) of lichamelijk zwaar werk verricht (overbelasting).
Meestal zien we dat artrose tot verzwakking van het kraakbeen zorgt. Door deze verzwakking wordt de kans op een breuk groter met als mogelijk gevolg een hernia. Vaak zien we dat bij de meeste mensen met een nekhernia de spierconditie niet optimaal is. De spieren werken niet goed samen of zijn te zwak, met als gevolg een grotere kans op een nekhernia.