Last van overgewicht/obesitas?
Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. Uit onderzoek komt naar voren dat in 2019 ruim 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht heeft en 14,7% daarvan zelfs kampt met obesitas. Overgewicht kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven en u hinderen in het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Overgewicht of obesitas kan bij jonge kinderen zelfs tot emotionele schade leiden. Het is dus belangrijk om op een gezond gewicht te komen. Hoe pakt u dit aan? Dit kunt u vaak niet alleen. Het is belangrijk om te weten waar het overgewicht vandaan komt en hoe u eraan kunt werken. In dit artikel gaan wij in op wat obesitas is, de risico’s en wat wij voor u kunnen betekenen.
Wat is overgewicht en wat is obesitas?
Overgewicht ontstaat als uw lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is voor de maximale energiebehoefte. U neemt meer calorieën in dan dat u verbruikt. Die extra calorieën worden in uw lichaam opgeslagen in de vorm van vet. De mate van overgewicht kunt u meten aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Een meetmethode die kijkt naar lengte, gewicht, geslacht en leeftijd. Ook de middelomtrek in centimeters moet u daarin meenemen. Een gezond gewicht ligt onder een BMI van 25. We spreken van overgewicht bij een BMI tussen de 25 en 30. Dus als u geen maatje 38 past, wil dat nog niet zeggen dat u overgewicht heeft.
Maar hoe weet u nu wanneer er sprake is van obesitas? Bij een BMI vanaf 30 is er sprake van obesitas en bij een BMI van 40 spreken we van morbide obesitas. Daarnaast is er ook een verschil tussen mannen en vrouwen. Voor obesitas bij mannen geldt een middelomtrek van 102 cm of meer en bij vrouwen is dat een middelomtrek van 88 cm of meer. Maar obesitas krijgt u niet alleen door te weinig bewegen. Het kan ook een erfelijke oorzaak hebben of worden veroorzaakt door bepaalde stofwisselingsziekten zoals een traag werkende schildklier.
Welke risico’s zitten er aan obesitas?
Het is geen verrassing dat obesitas een groot risico vormt voor de gezondheid. De meest bekende problemen van obesitas zijn: een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en een te hoge bloeddruk. Iemand die hiermee loopt heeft daarnaast ook een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met iemand die op een gezond gewicht zit.
Enkele risico’s die hieraan zijn verbonden:
- Hart- en vaatziekten
- Gewrichtsklachten/artrose
- Diabetes Mellitus (suikerziekte)
- Verhoogd cholesterol
- Hoge bloeddruk
- Verschillende vormen van kanker
- Snellere slijtage van de gewrichten
Wat kan fysiotherapie betekenen bij obesitas?
Fysiotherapie speelt een ondersteunende rol bij het omgaan met obesitas. Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en om meer te bewegen. Zo geeft onze collega Myrthe specifiek advies op maat om u hierbij te helpen. Met behulp van Myrthe vermindert u uw lichaamsgewicht, vergroot u uw fitheid en vermindert u ook de kans op gezondheidsrisico’s. Onder begeleiding van de Myrthe neemt u deel aan actieve oefentherapie, die gericht is op de verbetering van uw conditie en kracht en uw vetverbranding. Vaak gaat de oefentherapie gepaard met ondersteuning van een diëtist of psycholoog. Er wordt een op maat gemaakt trainingsprogramma opgesteld, dat eventueel kan worden bijgesteld.
Loopt u met overgewicht of obesitas en heeft u behoefte aan ondersteuning bij het afvallen en bewegen? FriskFysio staat voor u klaar!
Op het moment dat u uw overgewicht of obesitas wilt aanpakken, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website. U kunt ook contact met ons opnemen door te bellen naar 085-5000333 of een e-mail te sturen naar info@friskfysio.nl.